Basisprincipes inzake het bekomen van gratis medische zorgen

INHOUDSTAFEL

1. Wie heeft recht op terugbetaling?

2. Aanvraag terugbetaling medische kosten F/L-123

2.1 Terminologie

2.2 Aangenomen arts van de politie

2.3 Formulier F/L-123

2.4 Basisregels

2.5 Welke kosten kunnen in aanmerking genomen worden


1. Wie heeft recht op terugbetaling ?

  • De leden van het operationeel kader, in aktieve dienst, met uitzondering van
  • de ex-leden van de gemeente- en gerechtelijke politie die hun oud statuut behielden
  • de ex-leden van de luchtvaart-, zeevaart- en spoorwegpolitie die bij de overgang naar de rijkswacht hun oud statuut behielden.
  • Het calog-personeel door de Minister van Binnenlandse zaken aangeduid als rechthebbende.
    Het betreft personeelsleden die op een permanente wijze operationele steun verlenen aan het operationeel kader. De diensten waartoe deze personeelsleden dienen te behoren en de functies die zij dienen te bekleden zijn vermeld in de bijlage 13 van het MB tot uitvoering van het KB van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.
  • De overgeplaatste militairen oud-statuut en de calog-militairen behorend tot het Ministerie van Landsverdediging.
  • De gepensioneerde invaliden in vredestijd (IVT) voor de aandoeningen vermeld op hun invaliditeitskaart IVT. Het betreft ex-leden van de rijkswacht die voor 01 april 2001 door het Ministerie van Financiën - Dienst vergoedingspensioenen een definitieve invaliditeit verkregen van minstens 10 %.

2. Aanvraag terugbetaling medische kosten F/L-123

2.1 Terminologie

  • RIZIV: Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering
  • Verplichte verzekering: wettelijk bepaalde tussenkomsten voor elke prestatie in de nomenclatuur van het RIZIV en wordt via de mutualiteiten betaald.
  • Aanvullende diensten en voordelen: elke mutualiteit biedt aanvullende diensten en voordelen aan. Deze (kunnen) verschillen van mutualiteit tot mutualiteit.
    vb: Voor osteopathie is geen erkende nomenclatuurcode voorzien. Bijgevolg is er geen tussenkomst van de mutualiteit via de verplichte verzekering. Er zijn mutualiteiten die toch een tegemoetkoming verlenen voor deze prestatie. Deze kadert binnen de eigen specifieke aanvullende diensten en voordelen.
  • Remgeld: Bedrag dat het officieel honorarium overschrijdt
  • Supplement: verschil tussen het officieel honorarium en de wettelijke terugbetaling van de mutualiteit (verplichte verzekering)
  • Geconventioneerde /niet-geconventioneerde verstrekker: Een geconventioneerde verstrekker heeft zich ertoe verbonden zich aan de wettelijke tarieven te houden en mag enkel het officieel honorarium aan de patiënt aanrekenen. Een niet-geconventioneerde verstrekker mag zijn eigen honorarium bepalen en aanrekenen.
    Fictief voorbeeld: Een niet-geconventioneerde cardioloog vraagt voor een raadpleging 80,00 Euro
    • Officieel honorarium: 20,00 Euro
    • Wettelijke terugbetaling: 15,00 Euro
    • Remgeld: 5,00 Euro
    • Supplement: 60,00 Euro
  • Getuigschrift voor verstrekte hulp: Attest dat u ontvangt om in te dienen bij uw mutualiteit om de terugbetaling te kunnen bekomen.

2.2 Aangenomen arts van de politie

Dit zijn huisartsen die ervoor gekozen hebben een contract met de geïntegreerde politie aan te gaan. Zij verbinden er zich toe enkel het bedrag aan de patiënt aan te rekenen dat zij van de mutualiteit terugbetaald krijgen. Het remgeld per patiënt wordt door de huisarts rechtstreeks aan de medische dienst gevraagd.

2.3 Formulier F/L-123

Rechthebbenden kunnen een tussenkomst van hun medische kosten aanvragen. Dit dient te gebeuren aan de hand van een formulier F/L-123 dat u kan terugvinden op de website www.smdpol.be. De gegevens van het personeelslid dienen steeds volledig ingevuld te worden, alsook de datum en uw handtekening. Indien een doorverwijzing van een aangenomen arts nodig is, kan dit gebeuren in het desbetreffende vakje (handtekening, datum en stempel met RIZIV-nr.) waarbij het correcte vakje moet aangekruist worden alsook de vermelding naar welke specialist(en) wordt doorverwezen.

2.4 Basisregels

  • Er dient steeds een doorverwijzing te zijn door een aangenomen arts van de politie en dit voorafgaand aan de raadpleging/zorgen.
  • Enkel het remgeld wordt in aanmerking genomen om terug te betalen. Supplementen blijven steeds ten laste van de patiënt.
  • Volgende bewijzen dienen aan het formulier F/L-123 gehecht te worden:
    • Kwijting van de mutualiteit
    • Originele facturen
    • BVAC-attesten (apotheek)

2.5 Welke kosten kunnen in aanmerking genomen worden

2.5.1 Huisartsen

Er is geen tussenkomst voor de kosten van een huisarts en dit om volgende reden:

  • Je kiest voor een aangenomen arts van de politie: er zijn geen kosten voor de patiënt daar de huisarts enkel het terugbetalingstarief van de mutualiteit mag aanrekenen.
  • Je kiest niet voor een aangenomen arts van de politie: er is geen tussenkomst omdat u de mogelijkheid hebt om bij een aangenomen arts te gaan waar u geen kosten hebt. Dit is een vrije keuze.

Uitzondering: bij een dringende (nacht, weekend, feestdag) raadpleging/huisbezoek door een niet-aangenomen arts wordt het remgeld terugbetaald.

In te dienen bewijs: kwijting mutualiteit

2.5.2 Artsen-specialisten

Er dient voorafgaand aan de raadpleging een doorverwijzing te zijn van een aangenomen arts van de politie.

Uitzondering: voor gynaecologische verstrekkingen is geen doorverwijzing nodig. Het remgeld wordt in aanmerking genomen voor terugbetaling.

In te dienen bewijs: kwijting mutualiteit of originele factuur wanneer deze via een ziekenhuis werd gefactureerd en u geen getuigschrift voor verstrekte hulp ontvangen hebt.

2.5.3 Tandzorgen

Voor tandzorgen dient er uitzonderlijk geen doorverwijzing te zijn van een aangenomen arts van de politie. Wanneer een tandarts de patiënt doorverwijst naar een stomatoloog, paradontoloog, endodontoloog, MKA-chirurg,. is er ook geen doorverwijzing nodig van een aangenomen arts van de politie. Het remgeld wordt steeds terugbetaald.

In te dienen bewijs: kwijting mutualiteit

Let op:

  • Er bestaan tandzorgen waar geen wettelijke terugbetaling voorzien is door het RIZIV. Deze kosten blijven volledig ten laste van de patiënt.
  • Verschillende mutualiteiten geven een tussenkomst via hun aanvullende diensten en voordelen voor bepaalde tandzorgen. Deze tussenkomst geeft geen recht tot terugbetaling door de medische dienst, daar er geen sprake is van remgeld.

2.5.4 Kinesitherapie

Er dient voorafgaand aan de verstrekkingen een doorverwijzing te zijn van een aangenomen arts van de politie naar de kinesitherapeut OF naar een arts-specialist die vervolgens een voorschrift voor kinesitherapie schrijft. Het remgeld wordt in aanmerking genomen voor terugbetaling.

In te dienen bewijs: kwijting mutualiteit + kopie voorschrift

Let op:

  • Er is voor de meeste verstrekkingen een maximaal aantal dat aan het gewone tarief wordt terugbetaald door de mutualiteit (terugbetalingsvoorwaarden en regels RIZIV). Wanneer dit maximum overschreden wordt is er een lagere terugbetaling voorzien. In overeenstemming hiermee, is de tussenkomst van de medische dienst eveneens lager.

2.5.5 Labo

Er dient voorafgaand aan de verstrekkingen een doorverwijzing te zijn van een aangenomen arts van de politie OF naar een arts-specialist die vervolgens de onderzoeken voorschrijft. Het remgeld wordt in aanmerking genomen voor terugbetaling.

In te dienen bewijs: originele factuur

2.5.6 Steunzolen

Er dient een voorafgaande doorverwijzing te zijn naar een arts-specialist die de bevoegdheid heeft om steunzolen voor te schrijven. Enkel steunzolen die afgeleverd worden door een erkende bandagist komen in aanmerking voor de terugbetaling van het remgeld.

In te dienen bewijs:

  • kwijting mutualiteit
  • OF

  • Originele factuur + betalingsbewijs (indien u enkel het remgeld met eventueel supplementen zou betaald hebben)

Let op:

  • Wanneer de steunzolen door een podoloog worden voorgeschreven en/of vervaardigd is er geen remgeld en dus ook geen terugbetaling via de medische dienst.

2.5.7 Brillen

Om een tussenkomst in de kosten van brillenglazen te bekomen, dient onderstaande procedure strikt gevolgd te worden:

  1. Er dient voorafgaand aan de raadpleging bij de oogarts een doorverwijzing te zijn van een aangenomen arts van de politie.
  2. Raadpleging bij de oogarts die u een voorschrift bezorgt.
  3. Aankoop bril

Let op:

  • Een voorschrift van een oogarts is 6 maanden geldig vanaf de datum waarop deze werd uitgeschreven (dag op dag!). U dient dus binnen de 6 maanden na de raadpleging bij de oogarts een aankoopfactuur van uw bril te hebben.

In te dienen bewijs:

  • Kwijting mutualiteit (raadpleging oogarts en eventuele tussenkomst voor bril)
  • Kopie voorschrift oogarts
  • Originele aankoopfactuur opticien (of kopie indien mutualiteit reeds een tussenkomst verleende)

Tussenkomst en hernieuwingstermijn:

Indien hoger beschreven procedure correct wordt gevolgd en het formulier F/L-123 wordt correct en volledig ingevuld, is er een tussenkomst voorzien van 75% van de aankoopprijs van de brillenglazen (niet van de montuur!) met een maximum van 300,00 Euro voor beide glazen. Een nieuwe tussenkomst kan eventueel wanneer er 2 jaar verschil is met de aankoop van een vorige bril (dag op dag!) EN er een verschil is in dioptrie met de vorige tussenkomst van onze dienst. Bovenstaande procedure dient opnieuw strikt gevolgd te worden.

Let op:

  • zonnebrillen en computerbrillen worden nooit terugbetaald
  • wanneer de doorverwijzing gebeurt door een arbeidsarts is er geen tussenkomst door onze dienst. De kosten moeten worden ingediend: en dienen de kosten ingediend te worden:
    • voor wat een personeelslid van de Lokale Politie betreft, bij uw zone;
    • voor wat een personeelslid van de Federale Politie, bij CGWB overeenkomstig de door hen voorziene procedure.

2.5.8 Lenzen

Om een tussenkomst in de kosten van lenzen te bekomen, dient onderstaande procedure strikt gevolgd te worden:

  1. Er dient voorafgaand aan de raadpleging bij de oogarts een doorverwijzing te zijn van een aangenomen arts van de politie.
  2. Raadpleging bij de oogarts die u een voorschrift bezorgt.
  3. Aankoop Lenzen

Let op:

  • Een voorschrift van een oogarts is 6 maanden geldig vanaf de datum waarop deze werd uitgeschreven (dag op dag!). U dient dus binnen de 6 maanden na de raadpleging bij de oogarts een aankoopfactuur van uw lenzen te hebben.

In te dienen bewijs:

  • Kwijting mutualiteit (raadpleging oogarts en eventuele tussenkomst voor lenzen)
  • Kopie voorschrift oogarts
  • Originele aankoopfactuur opticien (of kopie indien mutualiteit reeds een tussenkomst verleende)

Tussenkomst en hernieuwingstermijn:

Indien hoger beschreven procedure correct wordt gevolgd en het formulier F/L-123 is correct en volledig ingevuld, is er voor lenzen een tussenkomst voorzien van maximaal 300,00 Euro verspreid over 2 jaar. Vanaf de 1e aankoopfactuur van de lenzen heeft betrokkene gedurende 2 jaar recht om elke factuur betreffende de aankoop van lenzen in te dienen. Er wordt telkens 75% berekend op de aankoopprijs van de lenzen. Dit wordt terugbetaald tot het plafond van 300,00 Euro (over 2 jaar) bereikt is. Na 2 jaar (dag op dag!), te tellen vanaf de datum van de 1e aankoopfactuur, dient hoger beschreven procedure opnieuw gevolgd te worden en kan er eventueel een nieuwe tussenkomst zijn voor zover er een verschil is in dioptrie in vergelijking met de dioptrie bij de vorige tussenkomst van onze dienst.

2.5.9 Gehoorprothese

Er dient een voorafgaande doorverwijzing te zijn naar een arts-specialist die de bevoegdheid heeft om gehoorprotheses voor te schrijven. Het remgeld wordt in aanmerking genomen voor terugbetaling alsook de kosten voor batterijen.

In te dienen bewijs:

  • Kwijting mutualiteit
  • OF

  • Originele factuur met vermelding van de nomenclatuurcode(s) (indien u enkel het remgeld en eventueel supplementen zou betaald hebben)

Let op:

Er worden meestal (heel) hoge supplementen aangerekend die steeds ten laste van de patiënt blijven.

2.5.10 Geneesmiddelen

Er dient voorafgaand aan de aankoop van de geneesmiddelen een doorverwijzing te zijn van een aangenomen arts van de politie OF naar een arts-specialist die u de geneesmiddelen voorschrijft. Het remgeld wordt in aanmerking genomen voor terugbetaling. Indien het een geneesmiddel betreft dat vermeld staat op de Z-lijst, wordt het volledige bedrag terugbetaald. Deze lijst kan u consulteren op de website www.smdpol.be

In te dienen bewijs:

  • BVAC-attest

Wanneer een aangenomen arts u geneesmiddelen voorschrijft, maakt hij gebruik van een blauw voorschrift. Hierdoor betaalt u bij de apotheker enkel de supplementen die ten uwe laste blijven. Indien er zich echter een probleem zou voordoen, kan u nog steeds de terugbetaling van de geneesmiddelen aanvragen zoals hierboven beschreven.

2.5.11 Spoed

Daar het een dringende verzorging betreft, is er geen doorverwijzing nodig/mogelijk. De dienst HR dient ons hiervan op de hoogte te stellen via mail med.tarification@police.belgium.eu

In te dienen bewijs:

  • originele factuur

Let Op:

Voor de navolgende behandeling(en) is er wel een voorafgaande doorverwijzing nodig van een aangenomen arts van de politie.

2.5.12 Dringend ziekenvervoer

Daar het een dringend ziekenvervoer betreft, is er geen doorverwijzing nodig/mogelijk.

In te dienen bewijs:

  • originele factuur

2.5.13 Niet-dringend ziekenvervoer

Voor patiënten die chemo en/of radiumtherapie moeten volgen en nierdialyse is er in de verplichte verzekering een tussenkomst voorzien in de vervoerskosten. Er dient voorafgaand aan de kosten een doorverwijzing te zijn van een aangenomen arts van de politie naar de arts-specialist waarbij men in behandeling is. Het remgeld wordt in aanmerking genomen voor terugbetaling.

In te dienen bewijs:

  • kwijting mutualiteit

2.5.14 Hospitalisatie zonder hospitalisatieverzekering

Er dient voorafgaand een doorverwijzing te zijn van een aangenomen arts van de politie voor de hospitalisatie OF naar een arts-specialist voor dewelke u gehospitaliseerd dient te worden. Indien het een dringende opname betreft, dient de dienst HR ons hiervan op de hoogte te stellen via mail med.tarification@police.belgium.eu en is er geen doorverwijzing nodig voor de hospitalisatie.

Let op:

  • Voor de navolgende behandeling(en) is er wel een voorafgaande doorverwijzing nodig van een aangenomen arts van de politie.

Het remgeld wordt in aanmerking genomen voor terugbetaling.

In te dienen bewijs:

  • originele factuur

2.5.15 Hospitalisatie met hospitalisatieverzekering

U dient alle zorgen met betrekking tot de hospitalisatie (ook de pré- en postzorgen) eerst aan uw verzekering over te maken. Wanneer er een franchise ten uwe laste is of wanneer niet alle remgelden werden vergoed door uw verzekering, kan u ons alsnog een aanvraag tot terugbetaling bezorgen. Er dient voorafgaand een doorverwijzing te zijn van een aangenomen arts van de politie voor de hospitalisatie OF naar een arts-specialist voor dewelke u gehospitaliseerd dient te worden. Indien het een dringende opname betreft, dient de dienst HR ons hiervan op de hoogte te stellen via mail med.tarification@police.belgium.eu en is er geen doorverwijzing nodig voor de hospitalisatie.

Let op:

  • Voor de navolgende behandeling(en) is er wel een voorafgaande doorverwijzing nodig van een aangenomen arts van de politie.

In te dienen bewijs:

  • Kopie gedetailleerde factuur van de hospitalisatie
  • Gedetailleerd overzicht van de kosten die de hospitalisatieverzekering u heeft terugbetaald (zowel van de hospitalisatie zelf als van de pre- en postzorgen)